رشد بورس بر پایه وعدهها
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در معاملات دیروز تالار شیشهای، شاخص کل بورس با رشد ۰.۱ درصدی همراه شد و شاخص هموزن نیز ۰.۲۷ درصد بر عدد خود افزود. این در حالی است که در جریان معاملات دیروز بازار سرمایه، اگر چه در مجموع شاخص بورس به رشد ۲ هزار واحدی بسنده کرد اما ویژگی آن تداوم تقاضا در نمادها، کوچک بود.
از سوی دیگر نرخ دلار نیما هم برای نخستین بار وارد کانال ۴۶ هزارتومان شد. به گفته کارشناسان، بررسی نمودار دلار نیما نشان میدهد که در روزهای اخیر، شیب افزایش قیمت دلار نیمایی بیشتر شده و این در شرایطی است که در حال حاضر، فعالان بورسی در معاملات و تصمیمات خود به این مولفه وزن کمتری میدهند.
بررسی وضعیت بازار سرمایه در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ حکایت از این دارد که بازار سهام در این مدت تحت تاثیر مواردی چون ریسک سیستماتیک تحولات داخلی و خارجی، ضعف سیاستگذار در صیانت از منافع سهامداران، افزایش نرخ بهره بدون ریسک، ناترازی انرژی و قطعی برق صنایع، شکاف میان دلار بازار آزاد و نیمایی، قیمتگذاری دستوری، بیاعتنایی به سازوکار بازار، فقدان اطمینان و خدشه دارشدن اعتماد عمومی در بازار و همچنین تغییر و تحولات مدیریتی در سازمان بورس بوده است.
این در حالی است که صبح امروز در مراسم تکریم و معارفه رئیس سازمان بورس، مجید عشقی، رئیس سابق این سازمان فرصت را غنیمت شمرد و به ارائه عملکرد خود در ۳ سال گذشته و همچنین به چالشها و موانع موجود در بازار سرمایه پرداخت.
عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی هم در این جلسه تاکید کرد: «برای توسعه اقتصاد به سرمایه نیاز داریم که یکی از مهمترین مسیرهای تامین مالی بورس است. اما متاسفانه در شرایط فعلی، اعتماد به بازار سرمایه از دست رفته و من به عنوان وزیر اقتصاد، برای حل مسائل بازار سرمایه کمک خواهم کرد اما خود مسؤولان بازار هم باید آستینها را بالا بزنند تا بورس به مرکز اعتماد و تامین مالی اقتصاد ایران تبدیل شود. آقای صیدی باید محکم بایستد تا مواردی که باعث ضربه به بازار سرمایه ایران میشود، در بودجه گنجانده نشود.»
صیدی، رئیس جدید سازمان بورس هم گفت: «با توجه به ثروت موجود در کشور، توانمندی بنگاهها، وجود نیروهای توانمند و همچنین سرمایهگذاران موجود در بورس، این بازار را در آستانه جهش قرار داده است. ظرفیتهای رشد در بازار وجود دارد اما مهم این است که اقدامات و قدمهای لازم در این زمینه برداشته شود و هیچ دلیلی ندارد که بازار سرمایه بزرگ نشود و ارزش آن به ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد دلار نرسد. ظرفیتها وجود دارد و فقط باید قدمهای لازم برداشته شود تا به آن نقطه برسیم.»
این در حالی است که بازار سرمایه به صحبتهای امروز رئیس جدید سازمان بورس واکنش مثبتی نشان داد و در نهایت شاخص بورس با رشد بیش از ۱۶ هزار واحدی و افزایش حجم و ارزش معاملات مواجه شد.
با وجود این، به نظر میرسد که رشد امروز بازار هیجانی بوده و بازار سرمایه برای تداوم روزهای خوش خود نیازمند از میان رفتن ریسکهای مختلف باشد. ۸۵ درصد نمادها در بورس و ۶۷ درصد نمادها در فرابورس، طب معاملات امروز مثبت بودند. ۳۴ درصد نمادها هم در پایان معاملات در بورس و ۳۲ درصد هم در فرابورس با صف خرید مواجه شدند و ۲ درصد نمادها در بورس و ۱۳ درصد نمادها هم با صف فروش به جلسه امروز و صحبتهای رئیس جدید سازمان بورس بیاعتنا بودند.